Vuosi musiikin merkitystä

Tiedäthän sen biisin, joka tuo mieleen sen erään ihmisen? Ja sen, joka tempaa mukaansa ja vie menneeseen aikaan tai paikkaan? Entäs sitten se, joka on vain ihan helvetin kova ilman sen kummempia selityksiä? Muistat myös sen, jonka kuullessasi toivot, ettet kuulisi? Ja sen entisen suosikkisi, jota nykyään kuuntelet vain semi-ironisella läpällä?

Musiikki herättää tunteita. Ihastuttaa ja vihastuttaa, rauhoittaa ja ahdistaa, piristää ja masentaa. Siihen tallentuu muistoja ajoista, paikoista ja ihmisistä. Musiikilla on merkitystä, mutta merkitykset vaihtelevat. Jollekulle täysin merkityksetön biisi voi toiselle olla elämän suurin musiikkielämys. Olemme siis merkityksellisen musiikin äärellä.

Keväällä ja kesällä 2016 Yle tarjoili Noin viikon radio -podcastia. Suosittelen kuuntelemaan. Kuudennessa jaksossa vieraana olivat Spotifylla työskentelevä Jussi Mäntysaari ja Jani Nivala YleX:ltä. Jakson idea oli, että kukin oli valinnut yhden itselleen jollakin tavalla merkityksellisen biisin, josta sitten keskusteltiin. Ei siis merkityksellisintä tai parasta vaan biisin, jolla on ollut jotakin merkitystä. Siitä se ajatus sitten lähti.

Aloin miettimään, minkä biisin olisin itse valinnut. Monikin biisi on jollakin tavalla merkityksellinen, moni jollakin toisella tavalla. Vain yhden biisin valinta osoittautui mahdottomaksi, joten laajensin ajatusta: 365 - yksi vuoden jokaiselle päivälle – biisiä, joilla on tai on ollut jotakin merkitystä. Näistä sitten ajattelin naputella tänne blogiin.

Tarkoitus on siis listata nuo 365 biisiä vuonna 2017 ja kirjoittaa niistä kaikista jotain. Joistakin enemmän kuin toisista. Noin viikon radiossa biisejä ei kuunneltu, koska kyseessä oli puheohjelma – homma kulki nimellä Kuulematta paskaa. Täällä pyrin kuitenkin liittämään mukaan sekä YouTube- että Spotify-linkit kuuntelua varten. Kaikkia biisejä ei molemmista palveluista löydy, joten niillä mennään, mitä löytyy. Biisit eivät ole järjestyksessä paremmuuden, ajan tai minkään muunkaan mukaan.

Sanomattakin on selvää, että kyse on subjektiivisista mielipiteistä ja listasta. Olen kyllä kuullut, että minulla on paska musiikkimaku, mutta mitä sitten. Niin on teillä muillakin. Jos tätä blogia kukaan koskaan päätyy lukemaan, kommentointi ja mielipiteen ilmaiseminen on sallittua. Pidetään kuitenkin mielessä, että juuri sinun mielipiteesi ei ole yhtään vähemmän paska kuin kenenkään muunkaan.

Jännä nähdä, mitä tästä tulee. Lopuksi mainittakoon, että kun tästä projektista kaverilleni Hannalle mainitsin, hän innostui sen verran, että päätti aloittaa oman vastaavan. Sitä pääset lukemaan tästä.

Kommentit